De grootste kans voor eIDAS heet digitale transformatie

Table of Content

De eIDAS-verordening is de ultieme kans voor de digitale transformatie van uw organisatie. Hiermee kunnen juridische documenten worden gemaakt met een gekwalificeerde digitale verzegeling.

 

Bovendien bepaalt de eIDAS-verordening dat er geen wettelijk verschil is tussen een document op papier of in elektronische versie. Deze principes maken de weg vrij voor echte papierloze bedrijfsprocessen.

 

De afgelopen jaren digitale transformatie wereldwijd de trend, met al zijn afgeleiden en gevolgen: papierloos, HNW (nieuwe manier van werken), BYOD (Bring your own device), … En toch, als we naar bedrijfsprocessen kijken, merken we dat papier nog steeds koning is.

 

Zakelijke documenten worden nog steeds vaak afgedrukt voor juridische of procesdoeleinden, digitale versies worden bewaard zonder dat men weet welke de nieuwste is of welke een zakelijke of juridische waarde heeft.

 

En wat nog verontrustender is, is dat managers beslissingen nemen op basis van die informatie. In het bedrijfsmanagement is gebrek aan informatie of verkeerde informatie een van de grootste bedreigingen voor de dagelijkse activiteiten.

 

De waarde van digitale zegels:

 

Dankzij de eIDAS-verordening van de EU kunt u zich bedrijfsprocessen zonder papier voorstellen. Deze verordening biedt twee zeer interessante nieuwe principes om je te helpen je informatieprocessen te verbeteren. 

 

De eerste is de creatie van digitale zegels. De vorige richtlijn, gepubliceerd in 1999, had alleen betrekking op e-handtekeningen die op een individu vertrouwden en was een beetje ingewikkeld om aan te vragen.ies. Nu kan een bedrijf juridische documenten maken met een gekwalificeerde digitale zegel.

 

Elektronische documenten zijn juridisch gelijk aan papieren versies


De juridische landschap van eIDAS bepaalt dat een elektronische handtekening geen rechtsgevolgen mag worden ontzegd en niet als bewijsmiddel in gerechtelijke procedures mag worden geweigerd louter op grond van het feit dat het een elektronische vorm betreft (art. 25). 

 

In principe betekent dit dat er voor een Europese rechtbank geen juridisch verschil is tussen een fysieke of elektronische versie van een document. Dit equivalentieprincipe is een grote zakelijke kans voor de digitale transformatie van je bedrijf.

 

Hoe zorg je voor informatie-integriteit:

 

Om een digitaal document juridisch gelijkwaardig te laten zijn aan een papieren document, moet je bewijzen dat het document niet is gewijzigd. 

 

Daarom, moet je nadenken over digitale verzegeling en zorg ervoor dat het sterk genoeg is om informatie-integriteit te garanderen. De verordening definieert hoe je deze functionaliteit kunt bieden door gebruik te maken van gekwalificeerde vertrouwensdiensten. 

 

Deze derde partijen zijn gecertificeerd door een Europese toezichthoudende instantie (SPF – FOD economie in België) en kunnen u een gekwalificeerd digitaal zegel leveren. Op die manier heeft een digitaal verzegeld document een volledige juridische waarde. Dit betekent dat je kunt stoppen met het afdrukken en bewaren van papieren versies.

 

Digitaal zegel met wettelijke waarde in alle EU-lidstaten:

 

In tegenstelling tot de vorige richtlijn voor elektronische handtekeningen hoeft de eIDAS-verordening niet te worden omgezet in wetgeving van de lidstaten.

 

De nieuwe verordening is sinds 1 juni van kracht in de EU.st 2016. Nog belangrijker is dat dit betekent dat een digitale zegel van een gekwalificeerde vertrouwensdienst uit elke lidstaat in de hele EU rechtsgeldig is.

 

 

Digitaliseer uw bedrijfsprocessen met Docbyte:

 

eIDAS stimuleert het gebruik en beheer van gedigitaliseerde documenten zonder hun zakelijke of juridische waarde te verliezen. 

 

Papieren versies zijn niet meer nodig. Dit creëert een grote kans om de digitale transformatie van je organisatie te starten. Docbyte is de ideale partner om u te helpen uw bedrijfsprocessen opnieuw vorm te geven, papier af te voeren en uw informatiebeheer te verbeteren.

 

Wil je meer lezen over eIDAS? Bekijk dan onze blog voor meer Interessante lectuur over eIDAS. En mocht u meer vragen hebben over de Docbyte oplossing voor eIDAS, dan kunt u contact opnemen met onze eIDAS experten voor een persoonlijk gesprek en start uw digitale transformatie vandaag nog!


Contact Us

At Docbyte, we take your privacy seriously. We’ll only use your personal information to manage your account and provide the products and services you’ve requested from us.

Are you interested in contributing to our blog?

Docbyte

Kortrijksesteenweg 1144 B

9051 Gent

Belgium

VAT: BE0880119503

Phone: +32 9 242 87 30

GDPR